lauantai 19. huhtikuuta 2014

Päivä Jerusalemissa ja vähän muuta

Taas on vierähtänyt pari viikkoa ilman blogipäivityksiä. Olin vajaan viikon Suomessa käymässä ja palasin Jordaniaan keskiviikkoiltana. Täällä alkaa todella olemaan jo kesä! Mukavaa kun on aurinkoista ja luontokin on nyt vihreimmillään.
 
Kerroin viimeksi matkastastamme Ammanista Jerusalemiin sekä Jordanian ja Isrealin välisen rajan ylittämisestä. Nyt raotan hieman enemmän sitä, millainen paikka Jerusalem on. Jos Jerusalemia pitäisi kuvata yhdellä sanalla, sanoisin mielenkiintoinen.
Jerusalemissa on tietenkin paljon historiaa ja tietynlaista mystiikkaa. Jerusalem on pyhä kaupunki niin kristityille, juutalaisille, kuin muslimeillekin. Kaikkien kolmen uskonnon pyhä keskus on Jerusalemin vanhassakaupungissa, jonka muurien sisällä on kristityille tärkeä Ylösnousemuksen kirkko, Juutalaisille merkittävä Itkumuuri sekä muslimien Kalliomoskeija. Lisäksi pienien kujien täyttämä, päällekkäin rakennettu ja sokkeloinen vanhakaupunki koostuu neljästä kaupunginosasta. Nämä ovat Kristittyjen kortteli, Juutalaiskortteli, Armenialaiskortteli sekä Muslimikortteli.
 
Aloitimme vanhankaupungin kiertämisen Kristettyjen korttelista. Alueella sijaitsee lukuisia kirkkoja, joista tärkein on Ylösnousemuksen kirkko, joka on rakennettu Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikalle. Via Dolorosa, eli kärsimystentien alkaa Leijonaportilta ja päätyy paikalle, jolla kirkko nyt sijaisee.
Jatkoimme kierrosta kohti Juutalaiskorttelia ja Itkumuuria (eli Länsimuuria). Muuri on ainut jäljellä oleva osa kuningas Herodeksen rakennuttamasta toisesta temppelistä, jonka Roomalaiset  aikoinaan tuhosivat. Ennen Itkumuuria olisimme poikenneet temppelivuorella muslimien pyhässä paikassa, Kalliomoskeijassa, mutta se on perjantaisin suljettu vierailijoilta. Moskeija on rakennettu Muhammedin taivaaseen astumisen muistoksi ja sen sisällä on kalliolohkare, jolta maailman luominen uskotaan alkaneen. Eri uskonnoille merkittävä temppelivuori on vuosisatojen ajan ollut kiistelty paikka. Ennen moskeijaa alueella sijaitsivat juutalaisten ensimmäinen ja toinen temppeli.  
Jerusalem on täynnä uskontojen historiaan liittyviä paikkoja, temppeleitä, kirkkoja, moskeijoita jne. Jos Jerusalem pitää kokea yhdessä päivässä, kuten meidän, kannattaa suunnata vanhankaupungin pienille kujille ja basaareille, kulkea pitkin Via Dolorosaa sekä käydä katsomaasa tärkeimmät nähtävyydet. Vanhankaupungin korttelit eivät erotu selvästi toisistaan, mutta yllättävän hyvin ihmisistä, liikkeiden nimistä ja myytävistä tavaroista pystyi päättelemään millä alueella ollaan. Yksi iltapäivä riittää vanhankaupungin kiertämiseen ja paikkojen näkemiseen, muttei tietenkään tarkempaan perehtymiseen. Jerusalemista riittäisi helposti tutkittavaa useammaksikin päiväksi.
Lauantaina meillä oli paluu Jordaniaan. Ennen lähtöämme suuntasimme auton vielä öljymäelle, jolta on näköala Jerusalemin kaupunkiin. Öljymäellä on tietysti myös paljon nähtävää, mutta niihin emme tällä kertaa ehtinneet tarkemmin perehtymään. Rinnettä peittää valtava hautausmaa alue, joka antaa maisemalle oman säväyksensä.
Jerusalem on ehdottomasti yksi mielenkiintoisiimmista ja mieleenpainuvimmista paikoista, jossa olen käynyt. Jos Jerusalemiin suuntaa, kannattaa enne reissua vähän kerrata eri uskontojen historiaa. Itse jouduin muutamaan otteeseen pohtimaan "oliko tämä nyt se paikaa jossa... vai oliko Jeesus täällä kun..." Ala-asteen uskonnonkirjojen kuvat ja tarinat saivat Jerusalemin matkalla paikkansa.

Olin tosiaan nyt maaliskuussa sekä huhtikuussa käymässä Suomessa. Näiden kahden reissun välissä ehdin viettämään yhden vapaapäivän kuolleellamerellä auringosta nauttien. Sattumalta kyseisenä perjantaina järjestettiin myös Dead Sea Marathon ja kuoleellemerelle vievä tie oli osittain suljettu jouksijoiden käyttöön. Olisimme suunnanneet tutulle ja turvalliselle Holiday Inn hotellille, mutta emme pääseet ylittämään tietä. Jatkoimme matkaa eteenpäin ja päätimme yrittää OH Beach Resortiin. Juoksijoiden maali oli onneksi ennen OH:ta, joten pääsimme autolla sisään portista. OH:n allasalue oli mukava ja sieltä oli kivat maisemat kuolleellemerelle. Ei siis huono valinta laisinkaan.
Pääsiäistä Jordaniassa ei tietenkään vietetä, kuten ei muissakaan muslimivaltioissa. Pääsiäissunnuntai ja -maanantai ovat kuitenkin kristityille pyhäpäiviä, jotka he voivat pitää vapaana. Käytäntö on vähän erikoinen. Samassa työpaikassa toisilla on siis loma ja toisilla ei, riippuen uskonnosta. Jos minulla työt antavat myöden, lähden huomenna viettämään pyhäpäivää kuolleellemerelle. Aurinko ja lämpö tuntuvat niin ihanalta, että niistä pitää nyt nauttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti