lauantai 31. elokuuta 2013

Tapaus Syyria

Yleensä juttuni ovat hyvin huolettomia, mutta tällä kertaa haluan kirjoittaa vakavammasta asiasta, asiasta joka on joka päivä läsnä Jordaniassa.

Syyria on kaikkien huulilla niin Jordaniassa, kuin ympäri maailmaakin. Tilannetta seurataan jännittyneenä ja huoli lukuisista pakolaisista on vaihtunut huoleen sodasta ja Yhdysvaltojen suunnittelemista sotatoimista Syyriaa vastaan.
http://www.wordtravels.com/Travelguide/Countries/Jordan/Map
Jordania on jo pitäkään vastaanottanut Syyrian pakolaisia ja maan pohjoisrajalla on valtavia pakolaisleirejä. Lisäksi suuri määrä pakolaisia on  tullut kaupunkeihin, kuten Ammaniin, yrittäen löytää työtä ja saada kiinni elämästä Jordaniassa. Pakolaisia on kuitenkin niin paljon, ettei Jordanian kapasiteetti tahdo riittää. Tällä tarkoitan sairaaloita, kouluja ja muita yhteiskunnan ylläpitämiä palveluja ja laitoksia, sekä tietysti työpaikkoja. Rahallisen tuen antamiseen maalla ei ole varaa, vaan pakolaiset ovat hyvin pitkälti kansainvälisten avustusjärjestöjen, sekä yksityisten henkilöiden tarjoaman avun varassa. Jordanialaiset näkevätkin velvollisuutenaan auttaa pakolaisia sekä hätään kärsiviä ihmisiä. Varsinkin Ramadanin aikaan monet paikalliset tekivät hyväntekäväisyystyötä ja antoivat lahjoituksia Syyrian pakolaisille.

Tällä hetkellä suurinpana huolenaiheena on Syyriaan kohdistuvat mahdolliset sotatoimet. Jordania on Lähi-Idän levottomuuksien keskellä pysynyt rauhallisena ja turvallisena maana, ja paikallisilla on todella huoli tämän rauhan järkkymisestä. Maan rajanaapureilla on erilaiset intressit keskenään ja lisäksi Lähi-Itä on niin terroriuhan, kuin asellisten varustelujenkin vuoksi suurvaltojen suurennuslasin alla. Jordania kokee olevansa tämän paineen keskellä voimattomana vaikuttamaan tilanteeseen. Jordania saa tukea Yhdysvalloilta ja Yhdysvallat kouluttaa Syyrian kapinallisia Jordaniassa, joten myös tämän vuoksi paikalliset pelkäävät oman maansa puolesta. Lisäksi, varsinkin lähellä Syyrian rajaa, ihmiset odottavat Yhdysvaltojen mahdolliseen hyökkäykseen liittyviä uutisia ja pelkäävät että kaaos siirtyy Syyrian rajojen yli myös Jordaniaan.

Keneltä tahansa asiaa kysyy, kaikki toivovat rauhaa ja tilanteen rauhoittumista. Paikalliset ovat hyvin järkyttyneitä Syyrian tilanteesta ja siviileihin kohdistuvasta väkivallasta, puhumattakaan kemiallisin hyökkäyksen uhreista. Mutta Jordanian ympärillä on ollut niin pitkään levottomuuksia, erimielisyyksiä, sotia, kapinaa ja terrorismia, etteivät Jordanialaiset usko Lähi-Idän tilanteen rauhoittuvat lähiaikoina, saati koskaan. Ainut mitä he kokevat pystyvänsä tekemään, on auttaa Syyrian pakolaisia ja toivoa että Jordania kestää kaiken paineen keskellä.

Tämän kirjoituksen pohjana ovat niin keskustelut paikallisten ihmisten kanssa, kuin artikkelit muun muassa Jordan Timesin verkkosivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti