sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Vapaapäivän autoilua

Perjantai on ehdottomasti paras päivä viikosta lähteä autolla kiertelemään Ammania, sillä liikennettä on vähän ja varsinkin aamulla tiet ammottavat tyhjyyttään. Tavoitteenani on pieni pala kerrallaan tutustua  Ammanin eri kaupunginosiin. Joskus voi ihan sattumaltakin löytää jonkun mielenkiintoisen paikan, mutta ainakaan kotona sisällä istuen ei eteen osu mitään uutta ja ihmeellistä. Parempi siis lähteä tutkimusmatkalle! Viime viikon perjantaina reitti oli kutakuinkin seuraava:

Alla olevat kuvat on otettu suurin piirtein kartalla kameran osoittamista kohdista. Ensin kiertelin Shmeisanin kaupunginosan kujia ristiin rastiin. Alueella kiertely meni pääasiassa taloja ja kauppoja ihmetellessä. Shmeisani on minulle siinä mielessä tuttu, että toinen kuntosali jolla käyn, sijaitsee kyseisellä alueella. Mutta sinnekin suuntaan aina samaa tuttua katua pitkin. Shmeisanista lähdin ajamaan Wasfi Al Tall ja Al Madina Al Monawwara kaduille. Vaikka Ammanin yleisilme on jokseenkin yksitoikkoinen, on kaupungin eri alueet lähemmin tarkasteltuina yllättävän erilasia.
Olin valmiiksi katsonut reitin yhdeksi etapiksi Al Madina Al Monawwara kaduta Al Reef nimisen pitserian. Al Reefia oli netissä kehuttu yhdeksi Ammanin parhaimmaksi pitsapaikaksi, joten pitihän sitä lähteä testaamaan. Alue jolla pitseria sijaitsee, ei ole omien päivittäisten reittieni varrella, joten kokonaisuudessaan alue  oli minulle vieras. Al Reef siis sijaitsee kartan kohdassa C.

Ammanissa on harvoin ilmoitettu paikkojen tarkkoja osoitteita, sillä paikalliset ovat tottuneet suunnistamaan kaupungissa maamerkkien mukaan. Monesti ravintolan, liikkeen tms. osoite on ilmoitettu jonkin liikenneympyrän tai esimerkiksi ison hotellin mukaan. Al Reef oli merkattu Al Madina Al Monawwara kadulle, mutta tarkasta sijainnista ei ollut varmuutta. Onneksi kadun vilinän keskeltä silmiin osui tuon pienen pitseria nimikyltti. Al Reefin pitsa oli hyvää ja edullista (regular kokoinen pitsa ja pepsi maksoivat yhteensä noin 5,50 JOD). Eli kannatti käydä kokoilemassa.

Reefistä lähdin ajamaan pohjoiseen päin, ohittaen yliopiston (Jordan University) ja yliopistollisen sairaalan. Tämän jälkeen kännyin takaisin etelään, ajaen kuninkaan puutarhojen ja City Mall ostoskeskuksen ohi. Idea viimeisestä pysähdyspaikasta syntyi makean himon yllättäessä kesken matkaa. Käännyin Abdallah Ghawsha kadulle etsimään yhtä herkkukauppaa, jonka olin joskus kyseiseltä kadulta bongannut. Muutaman kerran ajoin katua edestakaisin, kunnes huomasin liikkeen yhdessä kadunkulmassa. Kyseessä oli Zalatimo Brothers for Sweets, jossa myydään tyypillisiä paikallisia makeita herkkuja. Zalatimo veljesten liikketä on yhteensä kuusi ympäri Ammania. Tällä kertaa mukaani lähti peltirasiallinen pieniä herkkupaloja.
Tällä viikolla lähdin perjantaiajelun sijaan  viettämään viikonloppua Aqabaan. Ammanissa lämpötila nousi loppuviikkoa kohden 25 asteeseen, joten oli sanomattakin selvää että Aqabassa on vähintää 5 astetta lämpimämpää. Ja ihanan lämmintä siellä olikin. Lisäksi hotelli oli ensiluokkainen ja rentoutuminen rantatuolilla löhöillen oli taattu. Kyllä nyt taas jaksaa puurtaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti