lauantai 1. helmikuuta 2014

Karak, kaupunki vuorilla

Karakin kaupunki oli viime viikonlopun yllätyskohde. Suunnitelmana oli Lootin luolan jälkeen suunnata kuumille lähteille, mutta museon tarinoiden innoittamana lähdimmekin etsimään vanhoja raunioita. Kännyimme Karakiin vievälle tielle, joka nousi jyrkästi ja kiemurrellen ylös vuoristoa kohti. Hyvin nopeasti tulimme siihen tulokseen, ettei raunioita taida löytyä, mutta auton polttoaineen huvetessa päätimme jatkaa matkaa eteenpäin ja ajaa aina Karakin kaupunkiin asti tankkaamaan.

Karakia lähestyttäessä yllätyimme. Noin 20 000 asukkaan kaupunki sijaitsee kukkuloilla, 1000 m meren pinnan yläpuolella. Karakin keskellä komeilee vanha linnoitus (Karak's Castle), jonka ympärille kaupunki on rakentunut. En tiennyt Karakista aiemmin oikeastaan mitään, joten linnoitus ja kaupungista avautuvat upeat maisemat tulivat minulle yllätyksenä.
Koska olimme ajaneet Karakiin asti ja paikka näytti mielenkiintoiselta, laitoimme auton parkkiin ja suuntasimme linnalle. Sisäänpääsymaksu oli vaivaiset 1 dinaria, joten vierailu oli todellakin joka lantin arvoinnen. 
Erikoista Karakissa oli se, että ihmiset olivat hyvin uteliaita ja ystävällisiä. Olen tietysti tavannut ystävällisiä ja mukavia ihmisiä ympäri Jordaniaa, mutta Karak oli ensimmäinen paikka, jossa ihmiset tulivat kysymään mistä olemme kotoisin ja halusivat ottaa yhteiskuvan. Yhteiskuvapyyntöihin olen viimeksi (ja ainoastaan) törmännyt Kiinassa, jossa länsimaalainen pitkä, vaaleahiuksinen nainen oli hämmästelyn arvoinen asia. Mutta Jordaniassa tämä oli minulle aivan uusi kokomus. Varsinkin lapset olivat meistä innoissaan ja halusivat puhua englantia: "Hello, how are you? What's your name?"

Emme voineet käyttää liikaa aikaa linnoituksen tutkimiseen, sillä tarkoituksena oli saavuttaa Ma'In kuumat lähteet vielä valoisaan aikaan. Vieraat vuoristotiet kun eivät pimeällä ole kovin miellyttäviä (eikä edes turvallisia) ajaa. Karakissa ja varsinkin linnoituksella pitää ehdottomasti käydä uudestaan paremmalla ajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti