maanantai 29. heinäkuuta 2013

Mystinen ja kiehtova Petra

 

UNESCON maailmanperintökohde Petra on muinainen kaupunki, joka on aikoinaan toiminut nabatealaisten arabi-paimentolaisten asuinpaikkana ja yhteisön pääkaupunkina. Kaupunki on hakattu punaiseen kallioon ja sen erikoisuutena onkin kallioseinämiin louhittut luolat, joita ympäröivät koristeelliset sisäänkäynnit. Pääasiassa luolat ovat hautoja, mutta osa on toiminut myös asuntoina.

Petra on hyvin kiehtova paikka. Kaupunkiin pääsee vain korkeiden kallioiden välistä solaa vievää reittiä pitkin. Kaupunkiin saavuttua näky on hämmentävä.

Ammanista Petraan on matkaa 250 km ja Desert Highwayta pitkin matkan taittaa noin kolmessa tunnissa. Perjantaisin liikenne on rauhallisempaa, joten oma matkani sujui mutkattomasti. Petran kallista sisäänpääsymaksua (yhden päivän lippu maksaa 50 JOD, eli noin 53 EUR) moititaan usein, mutta mielestäni tämä yksi maailman seitsemästä ihmeestä on joka dinarin arvoinen. Eikä vastaavassa paikassa ihan joka päivä tule käytyä.
 
 
Vuorelta on henkeäsalpaava näköala alas kaupunkiin sekä ympäröivään vuoristomaisemaan. Kipuaminen ylös vuorelle keskipäivän helteessä on ehdottomasti jokaisen askeleen arvoinen.
 
 
Päivän vaihtuessa iltaan, muttuu myös kaupungin väri terran punaiseksi. Petrasta ei haluaisi lähteä pois ollenkaan. Auringon laskiessa historiaa huokuava rauniokaupunki on kauneimmillaan.
 
 

3 kommenttia:

  1. Vitsi kun hienon näköistä.. Toi pitäs kyllä nähdä!

    VastaaPoista