maanantai 27. tammikuuta 2014

Matka maapallon matalinpaan paikkaan

Viikonloppureissun ensimmäisenä pysähdyspaikkana toimi Lootin luola, tai paremminkin museo, jossa kerrottiin Lootin tarina sekä kuolleenmeren alueen historiasta ja kulttuurista. Päädyimme museolle, kun tiellä eteemme saattui Lot's cave and lowest place on earth -kyltti. Jordaniassa on todella hyvin kylttejä nähtävyyksistä pitkin tienvarsia, joten uusia paikkaja voi kivasti pongailla ajomatkan aikana.
 
Perille saavuttuamme vastassa oli museo, joka kantoi nimeä Museum at the lowest Place on Earth (museo maapallon matalimmassa paikassa). Tungosta ei todellakaan ollut, ja olimmekin paikan ainoat vierailijat. Sisäänpääsymaksua museoon ei pyydetty, vaikka tiskin takana istuikin virkailija ottamassa meitä vastaan. Oletimme että museosta olisi ollut pääsy itse luolalle (tai itseasiassa se ei ole luola, vaan kirkon rauniot), mutta hetken tarkkailtuamme aluetta, huomasimme kirkon olevan korkeammalla vuoren rinteessä. Jonkinlainen tie ylös rinnettä pitkin meni, mutta mitään kylttejä tai opasteita sinne ei ollut. Tyydyimme tähyilemaan raunioita ja jatkoimme matkaa.
Kuolleenmeren alue on siitä hauska, että lyhyellä matkalla näkee paljon erilaista maisemaa. Okei, pääasiassa maasto on karua aavikkoa, mutta vaihteluakin on. Jordanjoen suistoalue on vehreämpää, mutta Ammanista alaspäin laskutuessa maisema muuttuu pikkuhiljaa karummaksi ja kuivemmaksi. Kuolleenmeren eteläosassa on puolestaan vihreämpää  maanviljelyn vuoksi. Aina välillä näkyy beduiinien telttakyliä tai yksinäinen teltta keskellä kivistä aavikkoa. Kun itse kuollutmeri päättyy, tulee pieni teollisuusalue, jossa bromitehtaat ja mutainen maasto vallitsevat maisemaa. Yleisilme on kuitenkin koko matkan vuoristoinen ja hiekkainen.

Museo ei ollut mitenkään kummoinen nähtävyys. Tietysti oli ihan kiva lukea historiasta ja Lootin sekä Sodoman tarinasta, mutta paras anti taisi olla itse maisemat matkan varrelta. Seuraava pysähdyspaikka oli Karakin kaupunki ylhäällä vuoristossa. Paikka oli reissun bonuskohde, joka yllätti erittäin positiivisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti