perjantai 1. marraskuuta 2013

Maisemien ihailua Kuolleellamerellä

Kuollutmeri on niin lähellä Ammania, että sinne on helppo lähteä vapaapäivänä vaan autoilemaan ja katsomaan maisemia. Yleensä olen viettänyt Kuolleellamerellä aikaani hotellin uima-altaalla (ja känyt kellumassa suolavedessä), mutta tällä kertaa tarkoituksena oli vain ihailla maisemia.
 
Ajoin rantaa pitkin etelään vähän pitemmälle  kuin yleensä. Maisemat etelämpänä olivat ehdottomasti kauniimpia, mutta kuitenkin karuja. Suurien hotellikompleksien jäätyä taaksen, näkyin matkan varrella paikallisia viettämässä perheen tai kaveriporukan kesken rantapäivää.  Kivikkoiset piknikpaikat eivät kyllä näyttäneet kovin houkuttelevilta. Ärsytystä aiheutti myös roskien määrä. Kaikki piknikroskat jätetään maahan, eikä roskiksia edes ole tarjolla tien varsilla. Silti omat roskat voisi helposti viedä mukanaan pois, eikä jättää aurinkoon haisemaan. Ruuan tähteet aiheuttaa tietysti sen, että ympärillä pörisee satoja kärpäsiä. Ei kiva. Mutta maisemat ovat kuvauksellisia, eikö?
En ajanut läheskään Kuolleenmeren eteläpäähän, jossa on maailman matalin maan päällinen paikka ja muutakin mielenkiintoista nähtävää. Kokonaisuudessaan kuolleenmeren aluellaa on paljon erilaisia nähtävyyksiä (enemmän kuin tiesinkään), joita kannattaa käydä tsekkaamassa. Pääasiassa nämä nähtävyydet ovat Raamatun tarinoista tuttuja paikkoja. Vaikkei uskonto sinäänsä kiinnostaisi, ovat maisemat kauniita ja historia mielenkiintoinen. Näiden seikkojen vuoksi paikat ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.
 
Muun muassa nämä nähtävyydet löytyvät Kuolleenmeren alueelta:
- Itse Kuollutmeri, jonka suolapitoisuus on yli 30%
- Jeesuksen kastepaikka (Baptism site)
- Mount Nebo (paikka jossa jumala näytti Moosekselle luvatun maan)
- Maan pinannan matalin kohta
- Ma'in kuumat lähteet
- Wadi Mujib (rotkolaakso)
Voi olla että alueelta löytyy vielä muutakin nähtävää, mutta ainakin nämä paikat ovat omassa tiedossani ja omalla listallani (osassa olen toki jo käynyt). Onneksi kaikkiin edellämainittuihin paikkoihin ennättää Ammanista päiväseltään.
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti