maanantai 9. syyskuuta 2013

Viileä ilta kukkuloilla

Olimme tässä yksi ilta pienellä, Suomalaisista ja Jordanialaisista koostuvalla porukalla illallisella. Illallispaikaksi Jordanialaiset ystävämme olivat valinneet noin 20 km Ammanista pohjoiseen sijaitsevan Oriental ravintolan. Pohjoiseen päin mentäessä korkeus kasvaa ja ilta kukkuloilla oli todella viileä. Ensimmäistä kertaa tänä kesänä (vielä voi sanoa että on kesä) oikeasti tuntui kylmältä olla ulkona. Onneksi oloa lämmitti ravintolan terassilta avautuva upea maisema.
 
Illalliskeskustelut pyörivät Jordania ja Suomen välisiä eroja vertaillessa, sekä Jordanian, Palestiinan ja Syyrian ongelmia pohtiessa. Oli todella mielenkiintoista kuulla Jordanialaisista tavoista, perinteistä ja kulttuurista, sekä siitä miten he kokevat Suomalaiset tavat ja kulttuurin. Jordanian ja Suomen välillä on todella suuria eroja. Tietysti monet asiat liittyvät uskontoon, mutta osa tavoista on sidoksissa perinteeseen ja traditioihin. Jordanialaisia muun muassa kummastuttaa nuorten vapaus oleskellä keskenään kaupungilla, pukeutua miten haluavat ja värjätä tukkansa. Heidän kulttuurissaan moinen ei tulisi kuuloonkaan, sillä se olisi epäkunnioittavaa omia vanhempia kohtaan.

Meitä Suomalaisia puolestaan hämmästyttää esimerkiksi perheiden kesken sovitut avioliitot ja erittäin jyrkkä suhtautuminen alkoholin käyttöön. Mutta kuten Suomalaistenkin keskuudessa, on Jordaniassakin hyvin eritavoilla ajattelevia ja eläviä ihmisiä. Tietysti jo ympärilleen katsomalla huomaa miten Helsingin ja Ammanin katukuva ja ihmiset eroavat toisistaan. Molemmissa kulttuureissa on tottakai hyviä ja huonoja puolia, mutta itse tietenkin Suomalaisena tunnen oman maani kulttuurin ja tavat omakseni. Yksi asia jota toivoisin niin itselleni, kuin muillekin Suomalaisille lisää on kohteliaisuus ja vieraanvaraisuus. Siinä täkäläiset ovat mestareita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti