sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Joulun jälkeiset terveiset Suomesta

Joulu oli ja meni, vaikka tietenkin joulunaika vielä jatkuu. Joulun pyhät tuli vielä vietettyä Ammanissa, mutta perjantaina saavuin tänne synkkään Suomeen. Tosiaan, miten täällä voikin olla näin synkkää ja pimeää! Yksi syy tietysti on lumen puute ja toinen pilvinen taivas, mutta en muistanut että päivät ovat Joulukuussa näin valottomia. Huoh. Päivättömyyden vuoksi minun on todella vaikea saada mitään aikaiseksi. Tänään aamulla heräilin kaikessa rauhassa, luin uutisia netistä ja lähdin kaupungille käymään parissa liikeessä. Nyt pävällisen syötyä tuntuu, että olen aivan valmis menemään saunan kautta nukkumaan. No, ehkä totun tähän säähän ja pimeyteen parin viikon aikana. :)
 
Lähdin Ammanista myöhään torstai-iltana ja lentomatka Suomeen tuntui jotenkin erityisen pitkältä (ja tuskalliselta). Kun miettii miten nopeasti Helsinkiin lentäisi, jos Ammanin ja Helsingin välillä olisi suora reittilento, tuntuu tuo Euroopan kautta matkustaminen aivan järjettömältä. Lentokentällä odotellessani suunnittelin suoran reittilennon vaatimista. Mutta pitäisikö kirje osoittaa Finnairille, vai mikä olisi sopiva lentoyhtiö käsittelemään vaatimustani? :D
 
Ammanissa tuli ennen lähtöäni vietettyä suomalaistyyppinen jouluaatto. Kokoonnuimme Suomalaisten kesken (ja oli joukossa myös muutama Turkkilainen, Puolalainen ja Hollantilainen) yhden ystävän luo nauttimaan jouluillallista. Olimme yhdessä hankkineet ja tehneet jouluruokia tarjoiltavaksi ja minunkin toinen erä pipareita päätyi yhteiseen joulupöytään! Taustalla soi joulumusiikki, kuusi oli koristeltuna nurkassa ja ilmassa tuoksui  jouluruokien tutut tuoksut. Viimeistään kinkkua ja laatikoita mutustellessa pääsi  kiinni joulutunnelmaan. Harmikseni minulla oli hirveän flunssainen olo, joten lähdin ruokailun jälkeen (tietenkin vatsa täynnä joulupäydän herkkuja) kotiin lepäämään.
Onneksi aamulla oloni oli huomattavasti parempi. Iltapäivällä suuntasin joulupäivänän kunniaksi noin 30 kilometrin päässä Ammanista sijaitsevaan pieneen kaupunkiin, Madabaan, katsomaan 25 metristä joulukuusta. Kuulin tästä Madaban joulukuusesta jo joulukuun alussa, kun kuuseen sytytettiin valot, mutta en ole ehtinyt/päässyt katsomaan sitä aiemmin. Yksi syy tähän on tietysti lumi, joka rajoitti melkein viikon ajan liikkumista Ammanissa ja kaupungin ympäristössä. Onneksi lumi on nyt jo pääosin sulanut kokonaan pois (kuten kuvistakin näkee). Enää siellä täällä näkyy pieniä lumikasoja ja vain yöpakkaset saavat tienpinnat hieman liukkaiksi. Mutta jokatapauksessa, joulupäivänä minulla oli hyvä tilaisuus vierailla tässä Jordanian kristillisimmässä kaupungissa.
 
Joulukuusi löytyi Madaban keskustasta pienien katujen välistä. Kuusi ei tietenkään vetänyt vertoja Suomen joulukuusille, mutta ajatus joulukuusesta Jordaniassa oli hauska. Samalla reissua pääsin myös käymään kreikkalaisortodoksisessa kirkossa (Basilica of Saint George), jossa on Madaban kuuluisin nähtävyys, eli bysantinaikainen mosaiikkikartta luvatusta maasta.
Tämä mosaiikkikartta onkin ollut omalla "Nähtävyyksia Jordaniassa" -listallani, joten oli kiva käydä katsomassa se nyt samalla reissulla.
 
Tänä vuonna joulupäivä oli hyvin erilainen kuin aikaisemmat joulupäiväni Suomessa, mutta päivä oli kaikin puolin erittäin onnistunut ja kiva. Madaban nähtävyydet ja lukuisat kirkot sopivat joulupäivän viettoon erinomaisesti.
Lyhyen joululoman jälkeen oli torstaina paluu arkeen. Jordaniassa toinen joulupäivä on aivan tavallinen arkipäivä. Päivä siis kului töiden merkeissä ja ilta kotona tavaroita pakkaillessa. Ennen puoltayötä sainkin sitten jo suunnata lentokentälle.
 
Suomen lomani alkoin perjantai-iltana Kainuusta ja huomenna maanantaina siirryn Pohjanmaalle Vaasaan, ottamaamaan vuotta 2014 vastaan ihanien ystävieni kanssa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti