keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Talvi tulee Jordaniaan

Ensimmäiset vesisateet saavuttivat Ammanin Marraskuun alussa ja nyt sateisia päiviä on ollut jo useampia. Helposti voisi ajatella, ettei pieni vesisade mitään haittaa, mutta Ammanissa vesi voi saada pienen kaaoksen aikaiseksi. Ei tarvita edes kovaa sadetta, kun kaduille tulviva vesi saa liikenteen sekaisin. Syksyn ensimmäistä vesisadetta voisi verrata Suomen ensimmäisiin lumisateisiin ja lehtien otsikoihin siitä, miten talvi on jälleen kerran yllättänyt Suomalaiset autoilijat. Jordaniassa syksyn ensimmäinen vesisade aikaansaa samanlaisen reaktion ja peltikolareiden suman.
 
Onneksi kaupungin koettua muutama sateinen päivä liikennekin sujuu jouhevammin, vaikkakin hitaammin. Syynä tähän on yksinkertaisesta se, että viemärit eivät syystä tai toisesta toimi tai niitä ei ole ja tämän seurauksena vesi jää tielle. Toinen syy löytyy kurasta. Amman on hyvin hiekkainen kaupunki ja kun taivaalta tulee vettä, niin tielle lentänyt hiekka muuttu kuraksi, joka tietenkin roiskuu autojen tuulilasille. Sinäänsähän asiassa ei olisi ongelmaa, mutta kun niin harvassa autossa nuo tuulilasinpyyhkijät toimivat, saatikka että säiliössä olisi vettä lasin puhdistamiseen.
Sunnuntai oli taas yksi sateinen päivä ja hitaasti liikkuvan liikenteen vuoksi minulla oli mahdollisuus napata joitakin kuvia matkalta töistä kotiin. Sateisena päivänä maisema näyttää jotenkin erityisen synkältä ja harmaalta. Kesällä kaiken kuivuuden ja hiekan keskellä oli vaikea edes kuvitella sadetta Ammanissa. Nyt se tuntuu ihan luonnolliselta, kun ilmakin on niin viileä.
 
Ja ilma näyttää viilenevän Ammanissa siihen tahtiin, että kohta on luvassa lunta! Itseasissa jo loppuviikolle on luvattu lumisadetta. Eilen aamulla auton lasit olivat jäässä, joten yöllä lämpötila on käynyt pakkasen puolella. Tänään meitä puolestaan koettelee todella kova tuuli ja vesisade (joka toivottavasti ei päivän aikana muutu rännäksi!).

Jokatapauksessa talvi on siis todellakin saavuttamassa Ammanin ja jännityksellä odotan aikaansaako lumen tulo sellaisen kaaoksen, kuin minulle on kerrottu. Jordanialaiset ystäväni ovat kertoneet että lumisateella ei pidä lähteä liikenteeseen ollenkaan. Katsotaan miten sekaisin kaupunki sitten on, sillä sääennusteen mukaan lunta olisi tulossa hyvin pian.
http://www.timeanddate.com/weather/jordan/amman
Tiedän että Suomessa on paljon kylmempää kuin täällä Jordaniassa, mutta kostea, sateinen ja tuulinen sää tuntuu jotenkin erityisen kalsealta. Onneksi sain tällä viikolla lämmityksen asuntooni, niin syväjäätyminen ei ala heti peiton alta ylös kömmittyäni.

Katsotaan jos pian saan jakaa teille lumisia kuvia Ammanista. Toisaalta odotan lumen tuloa, mutta toisaalta toivon ettei lunta tulisi ollenkaan, jos se hankaloittaa elämää ja olemista Ammanissa. Let's see! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti