lauantai 18. tammikuuta 2014

Hetkiä Jordaniassa 2013

Vietin puolet vuodesta 2013 Jordaniassa. Aika kului pääasiassa työn parissa, mutta vapaa-ajalla ehdin ihan mukavasti tutustumaan Jordanian nähtävyyksiin ja Ammaniin. Heinäkuussa en vielä tiennyt miten pitkään Ammanissa tulisin olemaan, joten pyrin käyttämään kaikki vapaapäiväni ympäristön tutkimiseen. Aluksi tutustuin Ammanin downtownin tunnetuimpiin nähtävyyksiin citadeliin ja roomalaiseen teatteriin.

Amman downtown citadelin kukkulalta katsottuna, heinäkuu 2013
 
Auton suojaamista auringolta downtownissa, heinäkuu 2013

Petra, heinäkuu 2013
Heinäkuu ei ehkä ollut paras aika Petrassa vierailemiseen, sillä ilma oli aivan tukahduttavan kuuma. Onneksi retkikumppanillani oli paljon vettä mukana, kun itse olin varautunut reissuun huimalla 1,5 litran vesimäärällä. Saihan vettä ja muita virvokkeita ostettua Petrastakin. Tosin juomaa sinnikkäämmin kaupattiin aasi-, kameli- ja hevoskyytiä, joista itse kauniisti kieltäydyin. Petra on ehdottomasti kokemisen arvoinen nähtävyys Jordaniassa ja saatan käydä siellä uudestaan vielä tänä vuonna (mieluiten ennen helteitä).
 

Kuollutmeri, Holiday Inn hotellin rannalla, heinäkuu 2013
Kuolleellamerellä kävin yhteensä kolme kertaa viettämässä vapaapäivääni. Olin joka kerta Holiday Inn hotellin allas- ja ranta-alueella, sillä muiden kanssa kokemuksia vertailemalla olimme todenneet sen hinta-laatusuhteeltaan parhaaksi. Heinä- ja elokuussa oli todella kuuma, mutta eipähän kärpäset jaksaneet pörrätä ympärillä. Kuolleessameressä kävin kellumassa kaksi keraa. Ja onhan se vaan hauska kokemus, vaikka suola vähän nipisteleekin ihoa.
 

Aqaban yleinen uimaranta, elokuu 2013
Aqabassa olin elokuun alussa ramadanin päättyessä eid-lomaan. Valitettavasti aika monet paikallisetkin olivat suunnanneet Jordanian ainoaan rantakohteeseen, joten hotellit olivat hyvin varattuja ja yleinen ranta täynnä telttailijoita. Aqaba ei hurmannut minua millään tavalla, mutta sukellus oli ehdottomasti reissuni kohokohta. En ole aikaisemmin edes kokeillut laitesukeltamista, joten kokemus oli erittäin mieleenpainuva.
 
Aqabassa on hyvät vedet sukeltamiseen ja onhan sieltä toimivat yhteydet Jordanian muihin nähtävyyksiin, mutta itse kaupungissa ei ole paljon nähtävää tai tekemistä auringon palvonnan lisäksi (jota ei muuten voi tehdä yleisellä rannalla, joten kannattaa valita hotelli, jonka allasaluella/yksityisellä rannalla viihtyy). Saa nähdä käynkö tämän vuoden puolella vielä uudestaan Aqabassa. Jos aikaa on, niin mikä ettei, mutta aivan Aqaban vieressä sijaitseva kaupunki Eilat, Isrealin puolella, kiinnostaisi enemmän.


Roomalainen rauniokaupunki Jerash, elokuu 2013
Jerash on lähellä Ammania, joten sinne oli helppo suunnata päiväretkelle. Jotenkin hassua, että keskellä arabimaata on niin hyvin säilynyt vanha roomanaikainen kaupunki. Itseäni vähän harmittaa etten ottanut kierrokselle opasta, sillä jostain syystä opastaulut puuttuivat alueelta kokonaan. Todennäköisesti käyn Jerashissa kevään aikana uudestaan ja ehdottomasti otan myös opaan, jotta saan paikasta ja historiasta enemmän irti.
 
Kuolleenmeren rantaa, lokakuu 2013

Maisemaa matkalta Mount Nebolle, lokakuu 2013
Kuolleenmeren läheisyydessä on lukuisia nähtävyyksiä, joista useammat liittyvät kristinuskon syntyyn. Itselleni oli yllätys, että Jordaniassa on niin monia kristillisiä paikkoja, onhan maa kuitenkin muslimivaltio. Mutta esimerkiksi Jerusalem on hyvin lähellä Jordanian rajaa, eikä historia tunne samoja valtioiden rajoja kuin täman päivän kartta. Mount Nebo on yksi näistä kristinuskolle tärkeistä nähtävyyksistä, joka on vierailun arvoinen vaikkei uskontohistoria kiinnostaisikaan. Matkalla vuorelle sain ihailla karua, auringon polttamaa maisemaa.
 
Ammanin katukuvaa, lokakuu 2013
 
Amman, lokakuu 2013
Olen puolen vuoden aikana jonkin verran kierrellyt Ammania ja yrittänyt muuttaa tavallisia reittejäni, jotta eteeni osuisi uusia paikkoja ja uutta nähtävää. On tietenkin helppo kulkea samoja tuttuja katuja, mutta aina välillä laitan navigaatorin päälle ja lähden "seikkailemaa" tuntemattomille kaduille. Mielestäni Ammanin parasta antia onkin katsoa sen elämää ja arkea, löytää uusia paikkoja, hauskan näköisiä kauppoja ja ihmetellä kaupungin vilinää.
 
Amman lumimyrskyn jälkeen, joulukuu 2013
Joulukuussa talvi tuli (ja meni) rymisten. Lumi sai kaupungin sekaisin ja itsekin jouduin viettämään aikaa neljän seinän sisällä, kun liikenteeseen ei noin vain voinut lähteä autolla liukastelemaan. Oli hauska nähdä miten innoissaan paikalliset olivat lumesta. Nyt tammikuussa, kun lämpötila on taas päivällä yli 15 astetta, tuntuu oudolta, että täällä todella oli niin paljon lunta! Toivon että tämän talven lumet olivat siinä ja saisimme nauttia keväisen vihreästä Jordaniasta mahdollisimman pitkään.
 
Madaba, joulukuu 2013
 
Madaban keskusta, joulukuu 2013
Vuoteni Jordaniassa päättyi joulupäivänä tekemääni vierailuun Madaban kaupungissa. Madaba on pieni, historiallinen kaupunki lähellä Ammania. Kaupungin tärkein nähtävyyys on mosiikkikartta, mutta Madaba on muutenkin kiva vierailukohde, jossa voi piipahtaa vaikka matkalla kuolleellemerelle.
 
Tietenkin näiden paikkojen lisäksi puoleen vuoteen mahtui paljon muitakin kokemuksia. Uusi työ on ollut mielenkiintoinen, on ollut kiva tutustua paikallisiin ihmisiin ja kulttuurin, maistella aribialaisia ruokia ja makeita herkkuja, nähdä Ammanin arkea ja kokea myös itse, millaista elämä Jordainassa on. Mutta monta juttia on vielä listalla, joten ei kun suunnitelmia toteuttamaan!
 
Vuoden 2013 kohteet: Amman, Jerash, kuollutmeri, Aqaba, Petra ja Madaba
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti